Skoda Yeti -postrach gór? Zdjęcia auta gotowego do produkcji
[center:48cf5cab9d]Mimo że nowa Skoda nawiązuje nazwą do mitycznego potwora zamieszkującego Himalaje, to w rzeczywistości z górami ma niewiele wspólnego. Yeti będzie wyposażone tylko w przedni napęd, więc o jeździe po górskich szlakach nawet nie ma co myśleć. Co najwyżej można nim będzie dotrzeć do jakiejś górskiej miejscowości, wysiąść z auta i pojeździć na nartach.
Według doniesień czeskiej prasy pierwsze egzemplarze nowego modelu mają wyjechać z fabryk pod koniec maja przyszłego roku. Skoda wierzy w sukces, mimo że na świcie panuje kryzys gospodarczy. Oby nie okazało się, że ta wiara będzie jak przekonanie w istnienie górskiego potwora, którego nikt nie widział
[glow=red:48cf5cab9d]
Skoda pokazała oficjalne fotografie pierwszego SUV-a swojej produkcji.[/glow:48cf5cab9d]
Model, który w planach firmy istniał już od 2005 r., niestety doczekał się innych niż proponowane w prototypie rozwiązań. Zniknęły pionowe tylne lampy, a druga para drzwi zamiast za pomocą klamek ukrytych w słupkach otwierana jest tradycyjnie.
Mimo to Yeti wygląda ciekawie, choć nieco pudełkowato. Nadwozie o długości 4,2 m osadzono na platformie Volkswagena Tiguana, a pod maską zamontowano silniki o mocach od 105 do 170 KM. Paletę jednostek benzynowych tworzą dwa motory TSI o pojemnościach 1,2 oraz 1,8 l. Diesel jest tylko jeden, ale za to dostępny w trzech wariantach mocy: 110, 140 i 170 KM. Dwa najsłabsze silniki będą występowały w konfiguracji tylko z przednim napędem. Reszta otrzyma napęd na cztery koła.
W sumie konkurencja dla SX4 jakaś tam jest bo ten się sprzedaje w napędzie na przód, ale... bez przesady a do tego pikne, że torba na głowę powinna być w zestawie. Powiedzcie, że wersja z 4x4 pojawi się później, please...
Nie wiem na ile można wierzyć w to źródło bo ostatnio słyszałem że Yeti ma być robiony na platformie Tiguana i ma być w 2 wersjach napędowych (czyli przód lub 4x4 na haldexie) przy czym Skoda zastanawia się czy nie ograniczyć się do jedynie 4x4
Dodatkowo auto ma zadebiutować (w wersji produkcyjnej) na salonie w Genewie razem z O2RS.
Edit: Popatrzyłem na Tiguana i wychodzi na to że na pewno będą obie wersje napędowe.
Dla mnie to jest szkaradztwo. Ale nawet pomijając juz "urodę" tego modelu trzeba zwrócic uwage na to że to kolejna po Fabii, pochodna Roomstera - a jak wychodzi się na oferowaniu aut z identycznym przodem i wnętrzem w róznych klasach wie niestety Seat (drastyczny spadek sprzedaży). Dla mnie pomyłka totalna.
Nie wiem dlaczego Skoda uparła się żeby powtarzac błędy ktore zostały juz raz popełnione (przez Seata) w koncernie VAG?
Nie jest znowu taki brzydki. Zobaczymy jak to się będzie na żywo prezentować jakie wyposażenie silniki no i najważniejsze ile sobie będą wyobrażać za to cudo.
Mi się podoba. No ale ja mam Roomstera, który też mi się podoba, a dla większości osób jest brzydki . Ktoś wie jakie Yeti ma rozmiary ? Szwagier ma Mitsubishi Outlandera, który rozmiarami odpowiada mojemu wyobrażeniu rodzinnego samochodu, więc gdyby Skoda wypuściła coś w tym stylu to byłbym tym mocno zainteresowany
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
"Pierwszą poważną premierą będzie debiut pierwszego SUV-a czeskiego producenta o nazwie Yeti. Po raz pierwszy auto zaprezentowało się w wersji koncepcyjnej cztery lata temu, a w roku 2006 potwierdzono jego produkcję seryjną. Premiera auta odbędzie się najprawdopodobniej podczas lipcowego autosalonu w Londynie. Wbrew pierwotnym założeniom auto wykorzysta podzespoły VW Tiguan, włącznie z napędem na cztery koła ze sprzęgłem międzyosiowym Haldex, a nie tak jak pierwotnie myślano technikę modeli Fabia i Roomster."
Podoba mi sie Ciekawy tylko jestem jakie ma wymiary, bo jak zblizone do roomstera, to odpada. Wolałby coś większego.
No ja właśnie jeżdżę roomste`em i gdyby on miał tyle miejsca co w roomku a taka stylistykę , do tego jakiś rozsądny silnik i cenę nie z kosmosu to by było nawet ciekawe rodzinne autko.
No ja właśnie jeżdżę roomste`em i gdyby on miał tyle miejsca co w roomku a taka stylistykę , do tego jakiś rozsądny silnik i cenę nie z kosmosu to by było nawet ciekawe rodzinne autko.
nie zapominaj że MUSI mieć 4x4 !!! :szeroki_usmiech
nie zapominaj że MUSI mieć 4x4 !!!
To prawda wystarczył by taka wielkość jak Roomster i żeby był tak pakowny i miał 4x4.
Choś widze że ze zdjęc wydaje się mniejszy.
Ale jak to mówią pożyjemy zobaczymy jak bedzie w realu.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
A ktoś w końcu ma jakieś info co do faktycznej daty premiery? bo raz mówią ze maj 2009, raz ze jednak dopiero w 2010 a raz ze w sumie to nie wiadomo czy i w ogóle.
Komentarz